luni, 22 iulie 2024
21.5 C
București
luni, 22 iulie 2024
21.5 C
București
18.1 C
Cluj
21.4 C
Constanța
20.3 C
Iași

Radu Hossu : Contraofensiva

  • 2 axe principale (Tokmak și Velyka Novosilka) pe frontul de sud. În această noapte Armata Ucraineană a continuat ofensiva pe aceste două axe.
    Cel puțin una dintre brigăzile ucrainene a ajuns la a doua linie de apărare, cea în care probabil ați văzut în poze că are „dispuși dinții de dragon” (acele blocuri de ciment care sunt puse pentru a opri avansul echipamentului mecanizat.
    Chiar dacă nu este vorba de un blitzkrieg (o contraofensivă ultra rapidă), avansul spre Tokmak în ultimele 48 de ore este impresionant, însă nu este fără pierderi din partea ucrainenilor.


– Primul Leopard 2A4 a fost cel puțin avariat, dacă nu distrus și alte 4 APC-uri (cel mai probabil M133 americane) au fost distruse. Dacă echipajul din tancul Leopard 2 a avut șanse de supraviețuire datorită modului de construire a lui, cel mai probabil ucrainenii din cele 4 M133 nu mai sunt printre noi, din păcate.
După cum am spus în repetate rânduri aici și aseară în direct la Euronews, trebuie să ne așteptăm la aceste pierderi. Contraofensiva de acum nu este în niciun fel identică cu cea din toamna trecută. Însă dacă ucrainenii (care ÎNCĂ nu au venit cu brigăzile de asalt) trec de-a doua linie defensivă în zilele următoare, cel mai probabil vom observa o accelerare a înaintării spre Tokmak și mai departe spre Marea Azov (Melitopol-Berdyansk pe axa Tokmak, Mariupol pe axa Velyka Novosilka).
– Armata Ucraineană a distrus un depozit de muniție din Berdiansk. În același timp rușii au distrus un depozit ucrainean de muniții din Uman.
2. Bătălia pentru Bakhmut:
– Ucrainenii câștigă teren în nord și sunt deja la intrarea în Bakhmut. Nu consider că această bătălie face parte din contraofensiva ca străpungere, cât ține de o operațiune tactică de fixare a unităților ruse în zonă.
3. Catastrofa Nova Kakhovka:
– rușii bombardează salvatorii ucraineni. Sunt dovezi. Clipuri. Bătrâni salvați în primă fază, omorâți de explozii după. Cum poate cineva să facă așa ceva? Este inimaginabil. Acesta nu este ub act de războiu. Este un act ter0rist deliberat, planificat, cu consecințe cunoscute.
– Catastrofa umanitară va afecta sute de mii de oameni (salmonella, dezinterie, holeră, infecții alimentare). Această catastrofă va afecta nu doar Ucraina ci țărmurile Mării Negre. Curenții marini vor aduce ape toxice (pline de cadavre pudrezind ale civililor, animalelor, uleiuri ale echipamentelor militare, sute de tone de motorină etc) înspre vest, adică înspre Odesa și apoi spre sud. Ce este la sud de Odesa? România!
– România va fi afectată! Plajele României vor fi afectate în această vară. Credeți că dacă susțineți pe unii sau pe alții, că sunteți susținători AUR, (unii de la) PSD sau PNL veți fi protejați când veți fi la mare doar pentru că ignorați realitatea?
Sute de mii de români își vor petrece concediul pe plajele din România și Bulgaria. Toți acești oameni sunt expuși pericolului îmbolnăvirii după ce vor intra în contact cu această apă contaminată, care din ce am înțeles, va ajunge în zona României în următoarele zile. Distanța dinte Kilburn Split și Sulina este de doar 200 km și da, partea de nord-vest a Mării Negre nu are din ce am apucat să cercetez până acum curenți foarte rapizi.
ÎNSĂ: Vă rog luați în considerare aceste lucruri și sper sincer să greșesc. Aici specialiștii trebuie să vorbească. Autoritățile trebuie să comunice. Să o facă sincer, ferm și într-un limbaj clar!

Toată această catastrofă este responsabilitatea rusiei 100%. De la faptul că au invadat ilegal, imoral și ilegitim Ucraina, până la faptul că au recunoscut începând din octombrie 2022 că au minat barajul, până la faptul că lacul de acumulare era la cel mai înalt nivel din ultimii ani, iar cu toate că centrul de control al barajului era în teritoriul ocupat de ruși, până la faptul că mai mulți soldați s-au lăudat cu detonarea barajului.

Astfel în această noapte ucrainenii au continuat avansul cu succes – chiar dacă cu pierderi mai mari decât speram – pe ambele axe, dar și în zona Bakhmut. Avansul eate unul considerabil mai ales faptul că am confirmarea că s-a ajuns deja la fortificațiile rusești din linia a doua de apărare (mai este una de trecut, cea mai grea), care va fi foarte greu de penetrat.
Însă ucrainenii ne-au demonstrat în nenumărate rânduri că ne pot surprinde cu ingeniozitatea folosită în a-și apăra și acum elibera teritoriile ilegal ocupate de ruși.
Contraofensiva continuă în forță. Canalele rusești de telegram sunt pline de panică ascunsă printre rânduri sau chiar panică arătată pe față!
În același timp, situația catastrofei din Herson se agravează pe zi ce trece și va afecta nu doar Ucraina, ci și România, Bulgaria și probabil inclusiv Turcia în săptămânile următoare.
Pentru cei care vor să continue să contribuie cu ajuror pentru salvarea vieților din Herson, voi pune detaliile în primul comentariu, pentru că algoritmul Facebook face ca oamenii să vadă din ce în ce mai rar postările mele.
Credeți că puteți ajuta? Lăsați un comentariu, interacționați cu postarea, dați un share. Nu căștig eu nimic din asta, însă cred că lumea trevuie informată, mai ales că acum România este pe cale să fie afectată. Cât de grav? Repet, specialiștii trebuie să vorbească și autoritățile.
După 9 ore dormite în ultimele 4 zile, sper să reușesc să dorm. Vă mulțumesc de pe acum, (căci de răspuns vă voi răspunde la comentarii când mă voi trezi) tuturor care susțineți această campanie umanitară și celor care distribuiți informația!

Slava Ukraini!

Radu Hossu 


Descoperă mai multe la Matinal ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

București
cer senin
21.5 ° C
21.7 °
21 °
93 %
1.5kmh
0 %
lun
35 °
mar
35 °
mie
37 °
joi
28 °
vin
21 °

Discover Bucharest

Sponsor

Latest

Dominic Fritz : Cu Secretarul de stat pentru relații internaționale din Berlin m-am salutat în românește.

Ana-Maria Trasnea e româncă get-beget. A ajuns în Germania în 2007. A studiat la Berlin, apoi la Frankfurt și de acolo în Spania. S-a...

„Singura cale credibilă către pace”: Norvegia, Irlanda și Spania au anunțat, coordonat, recunoașterea statului palestinian / Israelul și-a rechemat ambasadorii de la Oslo și...

Într-o mișcare coordonată și anticipată, trei state europene – Norvegia, Irlanda și Spania – au anunțat miercuri dimineață că vor recunoaște statul palestinian, începând...

Armand Gosu : Cazul părintelui Alexei Uminsky expulzat din Biserica Ortodoxă Rusă pentru că a refuzat să citească o rugăciune prin care îi cerea...

La 13 ianuarie a avut loc cea de-a treia ședință a tribunalului eparhial privind „cazul părintelui Alexei Uminsky”. Uminsky însuși nu a participat la...
00:01:35

Descoperă mai multe la Matinal ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura