duminică, 28 aprilie 2024
12.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
12.5 C
București
5.2 C
Cluj
13.4 C
Constanța
12.1 C
Iași

Zhongzhi Enterprise Group din China e KAPUT ! Datorii de 64 de miliarde de dolari

Zhongzhi Enterprise Group din China și-a declarat falimentul, după un an catastrofal în care a stârnit temeri că a doua economie a lumii se confruntă cu un „moment Lehman”.
Financial Times notează că Zhongzhi, fondată în 1995, a devenit unul dintre cei mai mari finanțatori nebancari din China. Interesele sale de afaceri au cuprins servicii financiare, gestionarea averilor, minerit și vehicule electrice.
Căderea grupului evidențiază problemele masive, și uneori ascunse, ale datoriilor, în timp ce planificatorii de stat încearcă să elimine părțile mai riscante ale sistemului financiar chinez și să promoveze o creștere mai durabilă.

 

O bancă „din umbra” , jucător important în industria bancară chineză,  a depus cerere de faliment pe motiv că nu și-a putut plăti datoriile. Vineri, un tribunal din Beijing a acceptat cererea Zhongzhi Enterprise Group (ZEG), care a împrumutat miliarde firmelor imobiliare din China si Asia.

Oficialii chinezi au lansat o investigație privind „suspectarea unor infracțiuni ilegale” împotriva companiei în noiembrie. A urmat rapoarte conform cărora ZEG a declarat că este în insolvență.

Grupul aflat în dificultate le-a spus investitorilor într-o scrisoare din noiembrie că pasivele sale – până la 64 de miliarde de dolari (50,6 miliarde de lire sterline) – și-au depășit activele, estimate acum la aproximativ 38 de miliarde de dolari.

Vineri, un tribunal din Beijing a publicat o declarație pe rețeaua de socializare WeChat în care spune că „activele ZEG sunt insuficiente pentru a plăti toate datoriile și, în mod clar, îi lipsește capacitatea de a le rambursa integral”.

ZEG este un jucător important în industria bancară din umbră din China, un termen pentru un sistem de creditori, brokeri și alți intermediari de credit care nu se încadrează în domeniul bancar reglementat tradițional.

Sistemul bancar din „umbră”, care nu este reglementat, nu este supus acelorași tipuri de restricții de risc, lichiditate și capital ca băncile tradiționale.

Împrumuturile informale au existat întotdeauna în economia Chinei, dar banca umbră a luat amploare în urma crizei financiare globale din 2008, când creditul era limitat.

Zhongzhi Enterprise Group: Chinese shadow bank files for bankruptcy

Lasă un răspuns

București
ceață
12.5 ° C
14.4 °
9 °
78 %
4kmh
0 %
Dum
22 °
lun
22 °
mar
21 °
mie
20 °
joi
22 °

Discover Bucharest

Sponsor

Latest

Nicușor Dan : Transformăm cheiul Dâmboviței într-o zonă prietenoasă, atractivă atât pentru turiști, cât și pentru bucureșteni.

🟢Ne dorim ca zona „Cheiul Dâmboviței Unirii – Izvor, Splaiul Independenței, Pod Unirii – Pod Izvor” să devină un adevărat spațiu public destinat petrecerii...

Elena Lasconi | USR Câmpulung Muscel : Vești bune! Încă trei milioane de lei pentru Câmpulung Muscel

Vorbesc despre fonduri europene pentru două dintre proiectele Primăriei depuse prin GAL. Acele proiecte sortite eșecului în 2020. Împreună cu echipa am reușit să...

Nicușor Dan : Primăria Capitalei începe anul 2023 cu zero datorii curente. Ce înseamnă acest lucru?

Că în ultimii doi ani, cu mari eforturi, am reușit să plătim sau să eșalonăm nu mai puțin de trei miliarde de lei, datorii...

Israelienii protestează pentru a 18-a săptămână la rând

➥ Zeci de mii de israelieni au protestat la Tel Aviv la adresa guvernului. ➥ Protestatarii cer anularea sistemului judiciar. ➥ Protestele, care au loc de...