miercuri, 21 februarie 2024
9.7 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
7.8 C
București
5.2 C
Cluj
4.4 C
Constanța
7.4 C
Iași

Nicușor Dan : Primăria Capitalei începe anul 2023 cu zero datorii curente. Ce înseamnă acest lucru?

Că în ultimii doi ani, cu mari eforturi, am reușit să plătim sau să eșalonăm nu mai puțin de trei miliarde de lei, datorii curente făcute de vechea administrație. Am evitat astfel un faliment iminent care însemna, printre altele, închiderea principalelor servicii publice: transport public, sistem de termoficare, spitale etc.


🟢Aceste datorii s-au acumulat pentru că Primăria Capitalei, condusă de administrația PSD, cheltuia în fiecare lună mai mult decât avea, ceea ce a dus la o situație dezastruoasă: la sfârșitul anului 2020, nu mai puțin de 150 de companii și persoane private puseseră popriri pe conturile Primăriei Capitalei.
🟢De ce a fost importantă plata acestor sume? Pentru că, în primul rând, companiile cu care Primăria Capitalei a avut sau are contracte își primesc acum banii la timp, iar Municipalitatea redevine un partener de încredere și nu mai apare în mediul de afaceri ca o instituție rău-platnică.
🟢După plata sumelor datorate și deblocarea conturilor, prima reacție a mediului privat nu s-a lăsat așteptată: la sfârşitul anului trecut a trebuit să împrumutăm de urgență 500 de milioane de lei pentru a evita colapsul sistemului de termoficare, iar pentru că băncile au avut încredere în noi, am reuşit.
🟢Deciziile pe care le-am luat au fost dureroase și au afectat, în parte, unele investiții: s-au amânat mai multe proiecte, deși existau toate documentaţiile necesare, cum ar fi consolidarea malurilor de lac din Herăstrău, refacerea aleilor din parcuri, reabilitarea unor drumuri, prelungirea Pasajului Grigorescu etc.
🟢Am făcut economii substanțiale la buget prin desființarea unor companii municipale, însă unele servicii publice au fost afectate, fiind necesare noi achiziții, noi licitații, refacerea unor documentații etc.
🟢Acum, toate aceste investiţii amânate se vor putea realiza, pentru că avem o situație financiară stabilă.
🟢În ultimii doi ani în mod deliberat nu am comunicat această situație dezastruoasă pentru că s-ar fi creat panică în piață și toți creditorii Primăriei și-ar fi cerut banii de urgență ceea ce însemna în mod clar colapsul instituției. În schimb, în toată această perioadă, am avut discuții și negocieri cu creditorii și am reușit să închidem astfel datorii uriașe.

 

Lasă un răspuns

București
cer senin
9.7 ° C
11 °
8.8 °
69 %
4.1kmh
0 %
mie
10 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
17 °
Dum
19 °

Discover Bucharest

Sponsor

Latest

Calea Victoriei

sursa : Sorin Ionita

Fotbalul în țara lui Lukașenko. Control total, liste negre, frică, arestări, închisoare! „Nu e sigur să joci fotbal astăzi în Belarus”

Adversarii ”tricolorilor” ar putea fi excluși din preliminariile Euro 2024. Din cauza războiului, dar și din cauza încălcării grave a drepturilor omului. UEFA are...

DNA a deschis anchetă în cazul licitației de 27 de milioane de euro de la Sectorul 3, condus de Robert Negoiță / În afacere...

Direcția Națională Anticorupție a deschis dosar penal în cazul licitației de 27 de milioane de euro de la Sectorul 3, condus de Robert Negoiță,...

Întâlnire cu prima femeie deputat care reprezintă românii din afara țării în Parlamentul României!

Simina Tulbure, deputată USR PLUS aleasă în circumpscripția Diaspora, vine pentru a vă prezenta ce a făcut în parlament și ce planuri și proiecte...

Cătălin Drulă la RFI, despre noile măsuri sociale: Statul socialist cu epoleți duce România la faliment

Noile măsuri sociale și economice anunțate de coaliție sunt revoltătoare, spune la RFI președintele interimar al USR, Cătălin Drulă. El critică între altele suspendarea...