vineri, 1 martie 2024
10.5 C
București
vineri, 1 martie 2024
10.5 C
București
14.2 C
Cluj
8.4 C
Constanța
10.5 C
Iași

Analiză devastatoare a istoricului Armand Goșu despre cum a pierdut România după 2016 statutul de aliat-cheie al NATO și SUA

Analiză devastatoare a istoricului Armand Goșu, cel mai bun specialist în Rusia pe care-l avem: cum a pierdut România după 2016 statutul de aliat-cheie al NATO și SUA pe care-l deținuse până atunci în tandem cu Polonia. Azi, România este exilată în irelevanță, fiind privită de Occident „la pachet” cu Bulgaria, adică un stat incapabil să producă ceva, orice, indiferent pe ce dosar de politică externă.

Explicațiile sunt foarte profunde. Profesorul Goșu face o incursiune profundă, până în urmă cu 120 de ani, dar cauzele principale trebuie căutate în originile comuniste ale actualelor structuri de putere și militare de la București. Actualele elite ale țării noastre i-au fost ostile Ucrainei încă dinainte ca aceasta să-și proclame independența, prin referendumul din 1 decembrie 1991.
Pretențiile teritoriale explicite manifestate de România într-o proclamație a Parlamentului din 28 noiembrie 1991, prin care se revendicau Sudul Basarabiei, Hotinul și Hațegul, au dus la nenumărate episoade tensionate cu noul stat apărut la granița de est. Făcând jocul lui Gorbaciov și al Moscovei, care încă mai sperau să blocheze independența Ucrainei, regimul Iliescu a ignorat atunci pericolul de a deschide Cutia Pandorei, pentru că în baza acelorași pretenții teritoriale Ungaria putea cere Transilvania.

De atunci, lucrurile au mers prost între România și Ucraina.

Situația s-a detensionat temporar în 1997-2000, după ce fostul partid comunist din România, rebotezat PDSR, a pierdut alegerile și la putere a venit Convenția Democratică. Așa s-a putut semna tratatul de prietenie cu Ucraina care a permis aderarea României la NATO și UE.
Apoi, relațiile au înghețat din nou.

După venirea la putere a lui Klaus Iohannis, România s-a prăbușit ca actor relevant pe plan regional. Președintele român a reorientat țara dinspre parteneriatul strâns cu SUA către unul cu nucleul țărilor europene occidentale. A fost o alegere proastă, după 2016 Polonia și țările baltice profilându-se ca singurul pol strategic al flancului estic al NATO.

Goșu își presară articolul cu informații inedite, precum episodul penibil în care Klaus Iohannis i-a întors pur și simplu spatele omologului său ucrainean pe holurile Adunării Generale ONU, de la New York, atunci când acesta din urmă a venit să-l întrebe de ce și-a anulat vizita la Kiev.
Voit sau nu, elitele României merg și acum pe narativul Moscovei, cu care alimentează o parte a presei. Goșu avertizează că Bucureștiul nu e încântat de perspectiva unei eventuale victorii a Ucrainei în fața Rusiei, deși succesul lui Putin ar transforma țara noastră într-o țintă cu graniță de peste 600 de km cu rușii.

România se îndreaptă spre un nou tandem, cel cu Ungaria, pe măsură ce se apropie negocierile de aderare a Ucrainei la NATO și UE. Toate aceste lucruri ar trebui să ne îngrijoreze profund.

Linkul cu editorialul complet din revista „22”:

/revista22.ro/opinii/

Matei Udrea via Gabi Preda

 

Lasă un răspuns

București
cer senin
10.5 ° C
11.6 °
9.9 °
72 %
8.2kmh
0 %
vin
11 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
16 °
mar
13 °

Discover Bucharest

Sponsor

Latest

Elena Lasconi alege Câmpulung Muscel

Până la sfârșitul anului viitor vom înlocui toate tomberoanele inestetice din oraș cu insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor. Aceste insule sunt...

Cătălin Teniță împreuna cu Tsai Ing-wen, presedinta Taiwanului. Adevărata China Liberă !

„V-am adus două căni de ceramică tradițională, de la un meșteșugar din România, care lucrează cu copii cu dizabilități, ca formă de incluziune și...

Camelia Bertea : Dragi victorieni, a doua zi de Paști, îi invităm pe cei mici la “Vânătoarea de ouă”

Dragi victorieni, Copiii noștri sunt tot ce avem mai bun și mai frumos. Ei merită din plin să le dedicăm din când în când câte...

Râșnov Unplugged : Ce seri frumoase în grădina Schubz!

The Garden Unplugged în cadrul festivalului “Folk la Altar”! În această seară ne-am bucurat de Niki Puchianu și Gabriel Benga! Ne vedem și mâine de la...