joi, 21 noiembrie 2024
5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
5 C
București
1.4 C
Cluj
3.4 C
Constanța
1.6 C
Iași

Dana Hering : În 9 martie 1944, acum 79 de ani, Tallinn a fost devastat de bombele sovietice

Pe 5 martie, Kaja Kallas, una dintre vocile cele mai puternice in sustinerea Ucrainei in UE si partidul sau reformist au castigat alegerile in Estonia. Estonia a alocat o treime din bugetul său pentru apărare sustinerii Ucrainei si a crescut fondurile pentru ajutorul refugiatilor, asistenta medicala, trimiterea de arme, munitie si ajutor medical in Ucraina.

O scurta istorie a luptei estonienilor impotriva rusilor si a motivelor pentru care Estonia este unul dintre cei mai vocali si puternici sustinatori ai Ucrainei impotriva invaziei ruse.

Tările baltice au fost alocate „sferei de influență” sovietice, așa că au fost invadate de Armata Roșie, care a răsturnat guvernele alese, a organizat anexări ilegale și a declanșat o represiune devastatoare, inclusiv deportări în masă care vizează în principal femei și copii.

Înaintarea sovieticilor in Estonia a continuat dupa al doilea razboi mondial iar acestia continua ocuparea brutală a țărilor baltice, așa cum s-a convenit inițial cu naziștii – timp de încă aproape o jumătate de secol, declanșând mai multă represiune împotriva civililor, inclusiv extinzându-și deportările în masă.
Orașul estonian Narva a fost primul care s-a confruntat cu bombardamentele sovietice în masă în februarie 1944.

Întregul oraș a fost aproape complet distrus.

In 9 martie 1944, acum 79 de ani, Tallinn a fost devastat de bombele sovietice care au vizat în principal și în mod deliberat case și repere culturale.
Aproximativ un sfert din Tallinn a fost distrus, aproape peste noapte. Au fost implicate până la 300 de avioane ale Armatei Roșii, iar obiectivele lor principale au fost cartierele rezidențiale, precum și repere culturale, inclusiv teatrul național, o biserică și o sinagogă, spitale, cinematografe și hoteluri.
Rachetele au fost aruncate mai întâi pentru a se asigura că aceste ținte sa devina cat mai vizibile. Pentru a asigura o devastare maximă, sabotorii sovietici de la sol s-au furișat mai devreme pentru a arunca în aer stațiile de pompare a apei, necesare pompierilor.

Peste 600 de civili au fost uciși, aproximativ același număr au fost răniți, peste 20.000 au devenit instantaneu fără adăpost – și va începe un exod în masă din țară pentru a scăpa de alte atacuri.
Teatrul estonian a fost un simbol cheie al culturii estoniene și unde se întrunise primul parlament estonian după ce țara și-a declarat independența în 1918. A fost complet distrus.

Ca un amanunt, Când a început atacul, pe scenă a fost primul balet estonian, „Kratt” – bazat pe vechea mitologie estonă. Actorii au fugit în stradă, încă în costumele de scena, în timp ce orașul ardea în jurul lor. Spectacolul a ramas în memoria colectivă a Estoniei.
Bombele au lovit, de asemenea, emblematica biserică Sf. Nicolae, distrugând aproape tot ce este în interior, inclusiv stranele, amvonul, balcoanele și ornamentele.

Ulterior, orice discuție despre bombardamente a fost puternic cenzurată. Nici măcar morții nu au fost lăsați să se odihnească. La cimitirul Liiva, secția dedicată victimelor care au pierit în bombardamentele a fost ștearsă cu morminte noi dedicate soldaților Armatei Roșii.

Tallinn este iluminat din nou, în fiecare 9 martie, pe măsură ce se lasă noaptea, cu sute de lumânări plasate acolo unde au fost clădirile bombardate și au locuit cândva familii, asigurându-se că nu vor fi uitate niciodată.

Dana Hering


Descoperă mai multe la Matinal ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

București
cer acoperit de nori
5 ° C
5.1 °
4.9 °
77 %
5.7kmh
100 %
joi
9 °
vin
10 °
sâm
4 °
Dum
6 °
lun
6 °

Discover Bucharest

Sponsor

Latest

Cel mai mare aeroport din Suedia, închis din cauza unor drone necunoscute

Cel mai mare aeroport al Suediei de lângă Stockholm a oprit decolarea și aterizarea aeronavelor timp de câteva ore din cauza unor drone necunoscute,...

Clotilde Armand : „Am ieșit la o plimbare pe Calea Victoriei și m-am întâlnit cu jurnalista Emilia Șercan”

În fața Ministerului Afacerilor Interne din Piața Revoluției sunt mai mulți cetățeni care au venit în semn de solidaritate cu ea. După ce a scris...

Unirea Principatelor, Theodor Aman 1857

Două tinere femei, îmbrăcate în costume populare, văzute frontal până la genunchi, stau una lângă alta, ținându-se de mână. Tânăra din dreapta ține cu...

SUA vor găzdui un summit trilateral cu Japonia și Coreea de Sud

Președintele Statelor Unite Joe Biden îi va primi pe președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și pe premierul japonez Fumio Kishida la un summit trilateral...

Emisiunea „Punctul pe AZi” cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

În ajunul Summitului Comunităţii Politice Europene, care va avea loc pe 1 iunie în satul Bulboaca, şefa statului se va referi la importanţa acestui...

Descoperă mai multe la Matinal ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura