vineri, 1 martie 2024
9.2 C
București
vineri, 1 martie 2024
9 C
București
9.2 C
Cluj
8.4 C
Constanța
9.4 C
Iași

Radu Hossu : Razboiul din Ucraina. Rezumatul de noapte (06.04 ora 04.10)

 • Kiev. A fost bombardat aerian în această noapte. Cel mai probabil avioanele s-au ridicat direct din belarus.

 • Liov. A fost bombardat aerian în această noapte.
 • Sumy. Armata Ukr curăță ceea ce a mai rămas din armata rusă în oblastul (un fel de județ/regiune) Sumy.
 • Harkov. Niciun avans rusesc nu s-a înregistrat în zona orașului, însă la sud de…
 • …Izium rușii au încercat să avanseze spre Sloviansk.
 • Axa Izium-Sloviansk. După cum vă spuneam de ieri, acest oraș (Sloviansk) este extrem de important pentru încercarea rușilor de a încercui armata Ukr din zona Donbas și o să tot citiți și auziți de el. Ukr a respins câteva atacuri ale rușilor, folosind chiar un MLRS – TOS-1 (sistem de lansare rachete termobarice capturat de la ruși).
 • Popansa. Oraș din Lugansk Oblast, unde se dau lupte puternice. Dacă ne imaginăm că încercuirea armatei Ukr din zona Donbas s-ar face ca și într-o prindere de clește, atunci un braț (nordic) ar pleca din Izium-Sloviansk, iar un alt braț (sudic) ar pleca din Popansa. Și despre acest oraș veți mai citi.
 • Mariupol. În continuare rezistă. Convoiul umanitar de de evacuare al Crucii Roșii este blocat de ruși de câteva zile. Pare-se că Turcia ar vrea să-și evacueze cetățenii de acolo, ceea ce ar ajuta enorm la evacuarea și altor civili.
 • Herson. Saptamana asta cel mai probabil va începe si bătălia pentru oraș, dacă nu cumva se vor retrage trupele ruse pentru intariri pe flancul sud-est (Mariupol și în continuare spre Donetsk)
 • Nicolaev. A fost bombardat în ultimele 24 de ore. Cel puțin 14 morți (civili).
 • Odesa. A fost bombardat.
 • Cehia a trimis (sunt deja pe drum) tancuri T-72 modernizate, transportoare blindate (BMP-1) și artilerie (obuziere). Este pentru prima dată când o țară UE și NATO trimite astfel de armament letal ofensiv. Presupunerea mea este că acesta e doar începutul.
 • Estonia anunță că trimite armament antitanc, artilerie (obuziere), munitie, grenade. Valoarea estimată este de peste 200 milioane de euro. Ca să vă dați seama ce înseamnă asta, dacă ar dona proporțional la economia proprie, SUA ar trebui să doneze în valoare de 155 miliarde de dolari pentru a fi într-un raport egal. Este a doua țară care trimite armament letal ofensiv de acest gen (obuziere).
 • Kazakstanul NU recunoaște republicile independente Donetsk și Lugansk. Asta seamănă a vânt de schimbare a balanței de putere, unde rusia își pierde din capacitatea de influență. Decizia asta poate genera un efect de domino, încurajând statele satelitare înspre nesupunere față de rămășița de putere a rusiei.
 • La summit-ul NATO din iunie s-ar putea să se decidă deschiderea unei baze permanente SUA pe teritoriul României.
 • Letonia este a doua țară din UE care oprește importul de faze din rusia, după ce ieri Lituania a anunțat același lucru.
 • SUA, UE și G7 anunță că interzic noi investiții private în rusia.

Cred că e nomentul să ne schimbăm mentalul. Din „să nu piardă Ucraina” în „să câștige Ucraina”. Adică „from doubters to believers”.

Rusia este un stat terorist, cu o armată teroristă, condus de un terorist-criminal de război. Imaginile din Bucha, Irpin, Borodyanka și ceea ce va urma să vedem în Chernihiv și Sumy Oblast ne descriu exact asta. Astfel, rusia nu mai are ce căuta la masă cu statele civilizate până nu se retrag din Ucraina cu totul și plătește pentru atrocitățile comise.

Ucraina are tot dreptul la independența și suveranitatea ei. Noi (vestul) suntem obligați moral, strategic, politic, principial să o ajutăm cu tot ceea ce este posibil pentru a-și apăra aceste drepturi.

Slava Ukraini!

Radu Hossu

Lasă un răspuns

București
cer senin
9.2 ° C
9.9 °
7.8 °
79 %
7.2kmh
0 %
vin
9 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
17 °
mar
9 °

Discover Bucharest

Sponsor

Latest

Pe 21 August, de la ora 20:00 ne vom bucura de piesele Bosquito în Grădina Cetății Râșnov, la a 14-a ediție a Festivalului de...

Concert Bosquito la FFIR14! Pe 21 august, de la ora 20:00, vă invităm să petrecem împreună o seară de excepție cu Bosquito în Grădina Cetății...

Melanie Joly , ministrul de Externe canadian a făcut o vizită de două zile la Kiev

A avut o agendă foarte încărcată , s a întâlnit cu președintele Zelensky, primul ministru , Denis Smyhal , cu ministrul de Externe ucrainean,Dmytro...

Festivalul Borșului Lipovenesc de Pește, cel mai așteptat eveniment al verii, la Jurilovca

50.000 de porții de borș de pește oferite gratuit participanților, zeci de producători locali cu mâncăruri tradiționale, peste 100.000 de vizitatori așteptați la eveniment,...

Explozii Crevedia. Percheziții la sediul ISU Dâmbovița, după neregulile găsite la depozitul GPL

Procurorii DNA – Secția militară ridică acte de la ISU Dâmbovița. Perchezițiile vin ca urmare a neregulilor care au dus la exploziile de la...

Candidatul USR pentru Primăria Sectorului 5 le cere lui Ciucă și Ciolacu să stabilească data alegerilor locale până pe 2 septembrie: „Vă veți afla...

Candidatul USR pentru Primăria Sectorului 5, Alexandru Dimitriu, a trimis o scrisoare deschisă către președinții PSD și PNL în care le cere să stabilească...