joi, 13 iunie 2024
30 C
București
joi, 13 iunie 2024
29.3 C
București
21.7 C
Cluj
28.4 C
Constanța
15.3 C
Iași

Vitalie Cojocari : Despre “spălarea creierelor” în Transnistria. Mărturie de acum un an

Acum un an, pe 1 Martie 2022, imediat după declanșarea invaziei rusești, am cunoscut în Ucraina o refugiata care avea o poveste incredibilă. Mi-am amintit de această poveste pentru că are legătură cu tensiunile din Transnistria lui 1 Martie 2023.

“În Transnistria au fost spălați pe creier atât de mult… Iată, și rudele din Rusia mă sună și mă întreabă de ce trag ucrainenii în Donbas? Îmi spun că noi am inventat totul. De ce trageți în Donbas? De ce îi omorâți pe ai voștri? Ei mint atât de mult…”, mi-a spus în rusă femeia cu gluga trasă pe cap ca să se ferească de ninsoare.

Chiar ea m-a oprit pe șoseaua largă din Ucraina, din apropierea graniței cu România. Era extrem și extrem de revoltată. M-a văzut cu microfonul Euronews în mână și a acceptat să-și spună păsul ca să o audă toată Europa. S-a recomandat Evghenia Evghenievna, mi-a spus că are 63 de ani. Povestea ei s-ar putea să merite oleacă din timpul vostru.Spune că a fost alungată din 2 locuri de războaiele începute de ruși.Când avea aproape 30 de ani a fugit de războiul din Transnistria.

S-a oprit în Harcov. A trăit acolo 30 de ani în pace. Timp în care i-au crescut copiii, nepoții. Când să se bucure de o pensie liniștită… rușii au început din nou un război, spune Evghenia Evghenievna.

Au căzut din nou bombele. Mai multe și mai periculoase. De data asta chiar în fața blocului în care trăise liniștită și fericită.A pus în fugă în portbagaj câteva lucruri de minimă necesitate, și-a urcat pisica și cățelul în mașină și a fugit. Din nou. După alți 30 de ani.

Pe șoseaua largă de la granița cu România a stat aproape 2 zile. Aștepta la rând alături de mii de refugiați să intre în România, în Uniunea Europeană. Acolo unde este pace!
Se plângea că lumea din Rusia, din Transnistria este spălată pe creier și inclusiv rudele sale din Rusia nu cred că ar exista un război în Ucraina în ciuda rachetelor care i-au căzut chiar în fața scării.

De curând vorbeam cu cineva din România care a angajat cetățeni moldoveni din Transnistria. Îmi spunea la fel, sunt oameni buni, dar crede că sunt spălați pe creier de propagandă, chit că și-au găsit de muncă în România.

Apropo, de cei care sunt rusofoni la Chișinău, dar au nevoie de România.

Ieri am văzut un reportaj în Ziarul de Gardă cu un fost deputat socialist, comunist, care a trecut și prin partidul lui Șor, care cerea în Parlamentul de la Chișinău să fie folosită și limba rusă. Vladimir Victiuc, fost vicepreședinte al Parlamentului de la Chișinău, a fost surprins ieșind din Autoritatea pentru Cetățenie din București. Depuse jurământul față de România și considera că i se cuvine cetățenia românească.

Revenind la Evghenia Evghenievna din Transnistria, fugită în Ucraina și care era conștientă de spălarea pe creier a multor cetățeni.

I-am spus că am fost vecini în timpul primului ei război de acum 30 de ani din Transnistria. Orașul Rezina de pe malul drept al Nistrului este vizavi de Râbnița, orașul ei natal de pe malul stâng.

Pentru că a locuit în Republica Moldova am rugat-o să-mi spună câteva cuvinte în română, iar Evghenia Evghenievna și-a scuturat cei 30 de ani și și-a amintit. “A fost greu în timpul războiului pentru că nimeni nu înțelegea ce se întâmplă”, mi-a spus ea în limba română. A adăugat tot în română: “la bătrânețe nu am nimic”.

Ne-am despărțit după asta.

Pentru Evghenia Evghenievna și familia ei, cu tot cu pisică și cățel, așteptarea să treacă granița continua. Era frig, dar nu riscau să pornească motorul pentru că nu mai aveau de unde să-și cumpere benzină, iar coada de mașini până în România, până la vama Siret nu părea să aibă sfârșit


Descoperă mai multe la Matinal ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

București
nori împrăștiați
30 ° C
31.6 °
28.9 °
48 %
3.1kmh
40 %
joi
33 °
vin
28 °
sâm
26 °
Dum
31 °
lun
32 °

Discover Bucharest

Sponsor

Latest

CAP la CAP. Sfânta șpagă – live cu Anca Simina și Cristian Tudor Popescu

Cap la cap este o emisiune produsă de Recorder. Pentru a nu rata nicio ediție viitoare, aveți opțiunea de a vă abona la acest...

Scene ireale cu Kim Jong Un în apă până la brâu. Dictatorul nord-coreean dă indicații oficialilor, care notează cu pixul în carnețel

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a criticat gestionarea „iresponsabilă” de către guvernul său a inundaţiilor legate de recenta furtună Khanun, au informat marţi media...

Rușii cer japonezilor să renunțe la pretențiile teritoriale dacă vor un tratat de pace. Medvedev: „Samuraii triști își pot face seppuku”

Vicepreședintele Consiliului de Securitate din Rusia, Dmitri Medvedev a anunțat Japonia că va trebui să renunțe la pretențiile teritoriale asupra unui grup de insule...

Descoperă mai multe la Matinal ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura