joi, 25 aprilie 2024
12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
12.2 C
București
6.7 C
Cluj
12.4 C
Constanța
12.8 C
Iași

Sebastian Zachmann : De ce PNL e partidul-cheie pentru viitorul primar al Capitalei

▶️ Gabriela Firea e cotată la 34% în sondajul pe care l-am publicat pe News.ro. Însă procentul, deși foarte mare, înseamnă o moarte politică anunțată, dacă dreapta se va coaliza.
▶️ Același sondaj arată că dreapta unită ar câștiga fără emoții în fața PSD. Ba chiar o candidatură comună PNL-USR(dreapta semi-unită) ar învinge, într-un singur tur, și PSD, și pe Nicusor Dan (independent).
▶️ Întrebarea e: ce va face PNL? Va prefera o alianță cu PSD sau va merge din nou în tandem cu USR?
▶️ PNL are o singură variantă pentru Capitală: Ciprian Ciucu. Însă Ciucu nu poate câștiga fără susținerea USR. Și dacă nu va avea sprijinul USR, Ciucu nu va candida, pentru că nu e nebun să piardă și sectorul 6, și Capitala.
▶️ Pe de altă parte, un tandem PNL-USR l-ar scoate din joc pe Nicușor Dan și i-ar termina cariera politică doamnei Firea.
▶️ În schimb, dacă PNL alege să susțină PSD, Gabriela Firea are șanse mari să devină primar. Liberalii fie nu-și pun candidat, fie pun un iepure electoral, la fel ca în 2016, care să rupă din voturile dreptei.
▶️ E interesant cum viitorul politic al Gabrielei Firea a ajuns să depindă de PNL. Și miza e imensă: nu vorbim doar de Primăria Capitalei, ci de putere în interiorul PSD. Nu degeaba Gabriela Firea vorbește deja de o candidatură comună PSD-PNL pentru Capitală. E în joc întreaga sa carieră politică.
▶️ USR e pe dinafară deocamdată. Vlad Voiculescu s-a erodat și Drulă se antrenează pentru prezidențiale. Nu are un candidat care să poată învinge într-un singur tur și PSD, și PNL. Singura mișcare pe care o poate face USR e să-l asume pe Nicușor Dan și să meargă pe mâna sa în 2024. Cu 17% în sondaje după doi ani grei, Nicușor oricum e peste orice lider USR și încă poate livra realizări. Cu Nicușor Dan susținut de USR, liberalii fie vor veni cu Ciprian Ciucu pentru Primăria Capitalei – și vor cere susținerea USR, fie vor fi de partea Gabrielei Firea – și USR se va prezenta din nou ca alternativă la partidele tradiționale.
▶️ Cât despre sectoare, la mijlocul mandatului știm deja patru primari din șase: Negoiță, Băluță, Piedone Jr, Ciucu. Mai rămân în joc sectoarele 1 și 2, pe care PSD și PNL le pot împărți cu susținere reciprocă.

P.S. Candidatura lui Ilie Bolojan pentru Primăria Capitalei e o iluzie.

Sebastian Zachmann

Lasă un răspuns

București
ploaie de intensitate mică
12.2 ° C
12.3 °
12 °
93 %
4kmh
40 %
joi
18 °
vin
17 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °

Discover Bucharest

Sponsor

Latest

Evreii din Danemarca sunt în alertă după ce Serviciile de Informatii Daneze (PET) au doborât celula teroristă Hamas

Serviciile secrete daneze și Poliția din Copenhaga au efectuat mai multe arestări joi într-un efort coordonat împotriva unui presupus atac terorist. Autoritățile israeliene au...

Inaugurarea Ambasadei Danemarcei. Când va fi deschisă la Chișinău

Ministrul de externe al Regatului Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen, va efectua o vizită de lucru la Chișinău la sfârșitul acestei săptămâni. Ministrul străin se va...

HiSky va opera zboruri comerciale regulate de pe aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara spre aeroportul din Tel Aviv

HiSky va opera zboruri comerciale regulate din acestă toamnă de pe aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara spre aeroportul din Tel Aviv, cu o frecvență...

Cristian Preda „O anchetă realizată printre parlamentari arată că legile securității naționale au fost scrise de serviciile secrete și de angajați ai Palatului Cotroceni”

Iohannis a mințit. O anchetă realizată printre parlamentari, de către jurnalistul Cristian Andrei pentru „Europa liberă”, arată că legile securității naționale au fost...

Radu Hossu : Contraofensiva în Ucraina. Bătălia pentru Bakhmut. Armata Ucraineană a câștigat parte din Berkhivka. Legiunea „Free Rusia” este de 5 zile în...

Rezumatul de noapte: (06.06 ora 04.40): Contraofensiva: – Dacă mă întrebați pe mine, Faza a doua NU a început. Ceea ce am văzut ieri și azi:...