miercuri, 24 iulie 2024
21.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
22.1 C
București
18.1 C
Cluj
22.4 C
Constanța
21.3 C
Iași

Scena și ecranul : În Rusia, teatrele anulează spectacolele pe texte de Ludmila Ulițkaia

TEATRU DE RĂZBOI: În Rusia, teatrele anulează spectacolele pe texte de Ludmila Ulițkaia. La Moscova, Teatrul Sovremennik a anulat reprezentațiile din februarie și martie ale spectacolului „Să dansăm” după Ludmila Ulițkaia, montat în 2015 de regizorul polonez Andrzej Buben, în schimb la Teatrul de la Porțile Nikițki încă sunt la vânzare bilete la reprezentația din 14 februarie a spectacolului „Nu-mă-uita” după „Nepotul meu, Veniamin”, piesă scrisă de Ludmila Ulițkaia în 1988 și montată de Mark Rozovski în 2009.

Teatrul Tineretului din Perm a anulat spectacolul „Fericirea evreiască” pe texte de montat Ludmila Ulițkaia, în 2017 de Mihail Skomorokov, iar Teatrul de Cameră din Celiabinsk a anulat spectacolul „Nepotul meu, Veniamin” de Ludmila Ulițkaia, montat de Victoria Meșcianikova, tot în 2017. La casa de bilete a teatrului, explicația primită de jurnaliști a fost că „spectacolul a fost scos din repertoriu pentru că autoarea este agent străin”.

La începutul lunii februarie 2024, bloggerii Vovan și Leksus au publicat înregistrarea unei discuții telefonice cu Ludmila Ulițkaia, în care se prezentaseră drept reprezentanți ai șefului de cabinet al președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, discuție pe parcursul căreia, scriitoarea afirma că banii pe care îi primește ca drepturi de autor din vânzarea cărților ei în Rusia, îi trimite în Ucraina. Imediat un deputat din Duma de la Moscova a propus ca bunurile din Rusia ale scriitoarei să fie folosite pentru sprijinul „operațiunii militare speciale”, cărțile ei să nu mai fie publicate în Rusia și să i se interzică accesul în țară.

Editura AST, care colabora cu Ulițkaia din 2011, a suspendat plata drepturilor de autor „până la clarificarea situației și eventuale clarificări oficiale din partea autoarei cu privire la destinația drepturilor de autor”, iar bibliotecile din Moscova au suspendat accesul cititorilor la cărțile semnate de Ludmila Ulițkaia. Un angajat al unei biblioteci din Moscova, confirmându-le jurnaliștilor că toate cărțile Ludmilei Ulițkaia sunt clasate ca fiind uzate și trimise la casare, iar cele nu apucaseră să fie înregistrate sunt trimise maculatură.

Ludmila Ulițkaia s-a exprimat în numeroase ocazii împotriva războiului din Ucraina, încă din februarie 2022, când a emigrat împreună cu familia în Germania, în prezent locuind la Berlin.

SURSE: https:/oteatre.info https:/novayagazeta.eu
FOTO: Vlad Dokoșin


Descoperă mai multe la Matinal ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor

Lasă un răspuns

București
cer senin
21.5 ° C
22.2 °
21.1 °
90 %
3.1kmh
0 %
mie
35 °
joi
33 °
vin
31 °
sâm
33 °
Dum
37 °

Discover Bucharest

Sponsor

Latest

Invitație la dialog cu diaspora românească din Aarhus. Întâlnire cu prima femeie deputat care reprezintă românii din afara țării în Parlamentul României!

Simina Tulbure, deputată USR PLUS aleasă în circumpscripția Diaspora, vine pentru a vă prezenta ce a făcut în parlament și ce planuri și proiecte...

Dezvăluiri despre liderul AUR – George Simion

Fost ministru al apărării din R. Moldova: George Simion s-a întâlnit cu rezidentul FSB la Cernăuţi, în urmă cu 12 ani.

Nicușor Dan : A fost o onoare întâlnirea de astăzi cu Alteța Sa Regală, Prințul Charles și cu Majestatea Sa Margareta

A fost o onoare și o reală plăcere întâlnirea de astăzi cu Alteța Sa Regală, Prințul Charles și cu Majestatea Sa Margareta la centrul...

Sabina Pop : Alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 au fost orchestrate și câștigate de securistul Voiculescu

Rețeta lui e simplă, îi susține pe primii doi clasați , înconjurați de minim cinci, șase candidați pe post de iepuri , pentru a...

Descoperă mai multe la Matinal ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura