Radu Hossu. Românul care a dus ajutoare voluntar în cele mai fierbinți zone de război din Ucraina

0
241

Radu Hossu : Rezumatul de noapte (09.01 ora 03:05)

Înainte de a prezenta situația de pe front, vreau să vă anunț că mâine (azi), la invitația lui Vitalie Cojocari, voi fi prezent live în studioul Euronews Romania, începând cu ora 16.00. Voi prezenta noi clipuri de pe front, din perioada în care am fost în prima linie și imagini ale distrugerii localităților de către ruși. Dacă nu aveți televizor (sau nu vă uitați la TV), puteți să vedeți emisiunea live accesând următorul link: https://www.euronews.ro/live
Dacă aveți televizor, Euronews este prezent pe fiecare rețea a cabliștilor. Cei care știu exact care este canalul, pot da info pentru cei interesați în comentarii. Vă mulțumesc și ne vedem mâine!

Frontul Lugansk. Situația în zona nord și centrală (Svatove) este stabilă momentan. În zona de sud – Kreminna – Armata Ucraineană s-a apropiat la 5 km de oraș. Orașul ocupat de ruși este atacat din 3 direcții. Vest, sud și nord-vest. Recunosc că nu mă aștept la o victorie a Armatei Ucrainene înainte de luna februarie. Excepție la această presupunere fiind continuarea greșelilor pe care le fac în Bătălia petru Donbas, unde rușii masează irațional de multe trupe.
Bătălia pentru Donbas. Linia Siversk-Soledar. Situația din Soledar s-a înrăutățit până ieri noapte, când Armata Ucraineană a început o contraofensivă locală și a reușit să împingă înapoi câteva sute de metri mercenarii Wagner care încearcă din august să cucerească acest oraș. Atenție! Din august! Soledar nu este, contrar celor spuse de Prigojin, o localiate de importanță tactică și nici pe departe nu este una care să le permită – în eventualitatea cuceririi ei – înaintarea ușoară către Sloviansk-Kramatorsk

Kramatorsk: Ieri, Ministerul rus al Apărării anunța că au ucis 600 de militari ucraineni într-o bază din Kramatorsk. Imaginile postate azi de către reporterii și militarii de acolo arată cum rachetele și obuzele rusești și-au ratat ținta și nu există nicio victimă. Încă o dată spun: Când minte rusia? Când deschide gura.

Frontul Sud: Se duce o luptă pentru Kinburn Spit, o peninsulă din Herson Oblast, al cărei capăt face parte din Mykolaiv Oblast și de unde rușii bombardează și orașul Herson și Mykolaiv. Momentan peninsula este contestată, însă este evidentă dorința Armatei Ucrainene să treacă râul Nipru în sud pentru a controla cât mai mult din „Insula Herson Sud” – cum am denumit-o acum câteva luni.

UK: Serviciile de inteligență din UK evidențiază că există vulnerabilități ale rușilor pe Frondul de Sud, în zona Zaporojie-Tokmak, ceea ce probabil că ați mai citit la mine. (speculație proprie) Aceste vulnerabilități nu vor fi exploatate până când noile brigăzi formate în urma mobilizării de acum 11 luni sunt sunt pregătite pentru război și până când noile capabilități ofensive venite din vest nu vor fi combat-ready.

Germania: După ce Polonia, Finlanda, Danemarca au anunțatat acum 2 zile că vor face lobby pentru o coaliție de țări care să pună presiune pe Germania pentru a oferi tancurile Leopard2 către Ucraina, astăzi în Parlamentul German s-a discutat exact despre asta și pentru prima dată nu s-a exclus ca aceste tancuri să ajungă în Ucraina în curând.

Grecia: A anunțat că va trimite Marderele lor germane înainte de backfill (să primească altele în loc) tocmai pentru a grăbi procesul prin care aceste echipamente excepțional de importante în următoarea fază a războiului să ajungă în Ucraina.

Până acum, aproximativ 40% din teritoriul ocupat ilegal, imoral și ilegitim în urma invaziei de pe 24 februarie, a fost eliberat de Armata Ucraineană.
Ne este poate ușor să ne uităm la imaginea de acum și să uităm că în primele zile nimeni nu dădea nicio șansă Ucrainei să supraviețuiască acestei invazii. Totuși, se lupta cu „a doua armată a lumii”, nu? Am trecut de la „speranța că poate rezistă”, la „speranța că poate va învinge”, ceea ce este un salt uriaș și în mentalitate și în evoluția războiului. Însă asta s-a produs cu sacrificii gigantice.

Masacrele de la Bucha, Irpin, Borodyanka, Chernihiv, Izium sau Mariupol, făcute în mod deliberat, sistemic și sub comanda celor care conduceau brigăzile armatei ruse sunt doar câteva din zecile de mii de tragedii prin care poporul ucrainean a trecut.

Pe 26 februarie 2022, în fața Prefecturii Brașov spuneam „Moralul bate Metalul”. A trecut mult timp de atunci. Am fost și eu și voi, cei care ați urmat calea de a crede în curajul și rezistența acestui popor prin mii de înjurături, jigniri și amenințări cu moartea. Și totuși românii, prin intermediul vostru și al altora pe care i-am mai enunțat, au fost adevărații ambasadori ai României în Ucraina.

Acest conflict se va încheia. Sper cât mai curând, iar atunci vom putea desface o sticlă de șampanie (eu din aia Robbie Bubble, căci nu beau alcool) și să sărbătorim înfrângerea răului care azi este întruchipat în statul ter0rist rusia cu ai lui conducători crim|nali. Vom sărbători șansa ca regulile internaționale să fie respectate. Vom sărbători succesul binelui, întruchipat acum în acest popor, care evident are defectele lui, însă momentan este cel care în timpul cel mai greu posibil a arătat că nu dă înapoi.

Până atunci, mai trebuie și noi să-i susținem, dar mai ales ei, ucrainenii să reziste și mai mult de atât să facă noi sacrificii pentru a-și elibera toate teritoriile furate.
Până atunci, ne citim aici, ne vedem pe net sau pe stradă, în Ucraina sau în România și putem fi mulțumiți că suntem de partea bună a istoriei!

Slava Ukraini!

Radu Hossu


Descoperă mai multe la Matinal ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns