AcasăOradeaO specie rară de nufăr din România, distrusă din cauza furtului de...

O specie rară de nufăr din România, distrusă din cauza furtului de apă geotermală, salvată la limită cu bani europeni

-

Dispărut din rezervația în care a înflorit mii de ani, nufărul termal poate fi admirat în campusul Universității din Oradea. Cu o finanțare de aproape jumătate de milion de euro, câștigată într-un proiect european, cercetătorii au amenajat un habitat artificial în  care floarea simbol a județului Bihor se dezvoltă și se înmulțește.

Simbol al Bihorului, nufărul termal a înflorit mii de ani în Rezervația Pârâul Peța din Băile 1 Mai, din apropierea Băilor Felix, până când „inima” acestei arii protejate, lacul Ochiul Mare, a ajuns o victimă a consumului irațional și a furtului de apă geotermală din cele două stațiuni vecine Oradiei.

Nufărul, melcul termal și peștele roșioara lui Racoviță erau relicte glaciare, adică viețuiau doar aici, încă de pe vremea epocii de gheață. În iarna anului 2011, izvorul subteran care alimenta lacul a început să sece și, în timp ce autoritățile își pasau unele altora responsabilitatea, corpul de apă a dispărut picătură cu picătură, iar odată cu el și cele trei specii endemice.

Cercetătorii Universității din Oradea au reușit, însă, să „resusciteze” gingașa floare și, în cadrul unui proiect european, au creat un habitat artificial pentru nufăr.

mai mult la /presshub.ro/

Lasă un răspuns

Must Read

„Sunt romă si nu mănânc literele. Le studiez”

0
"La sfârşitul clasei întâi am anunţat-o pe mama că voi lua premiul întâi, să-mi facă neapărat o coroniţă. Mama a râs ca–ntotdeauna. ,,De unde să...