joi, 30 mai 2024
24 C
București
joi, 30 mai 2024
24.1 C
București
14.2 C
Cluj
21.4 C
Constanța
22.4 C
Iași

Laurențiu Dincă : Campania Fără Penali a plecat de la USR. Resursele au venit din partea USR și întreg efortul partidului a fost concentrat în acest proiect

Citeam undeva că USR nu prea a contribuit la campania Fara Penali. Poate să îți placă sau nu USR, dar asta e o mare minciună. E de Antena3 și e nedrept pentru munca a mii de membri.
Scurt istoric. Campania Fără Penali a plecat de la USR. Un proiect adoptat în Consiliul Politic la propunerea lui Silviu Dehelean. Apoi s-a format un grup de inițiativă, pentru că asta era procedura, al cărui președinte era Mihai Badea. Și de aici începe proiectul propriu-zis. Resursele au venit din partea USR și întreg efortul partidului a fost concentrat într-un singur proiect – Fără Penali.
Fiecare județ a avut câte un coordonator. Eu, de exemplu, am stat sute de ore în stradă, la Craiova, pentru că fiecare județ trebuia să atingă un target de 30.000 de semnături valide, aprobate la primarii, altfel nu se putea înregistra initativa. 30.000 în județe precum Vaslui ori Tulcea, Suceava ori Mureș. Constanta sau Arad.
Fiecare filială era în stradă. Zilnic. După ce au “maturat” marile orase, municipii, au trebuit să meargă în orașele mici si în sate, pentru că altfel nu aveau de unde să strângă semnăturile. Și dacă in județele centre urbane lucrurile au fost mai simple, în județe precum Ialomița sau Olt, Gorj sau Dambovita nu a fost deloc așa.
Și aici, poate să îți placa sau nu Dan Barna, dar e unul din oamenii care chiar au crezut în campanie când părea tot mai imposibil de strâns milionul, din județe diferite. Așa că a apărut caravana Fără Penali. Pe final, era groasă. Cu greu se strângeau semnături în județe rosii. Și s-a mers din judet în județ, s-a tras pentru fiecare semnătură. Membrii USR care terminaseră în județul lui au mers mai departe, să ajute altundeva.
Pe banii lor, ore de stat in strada. Oameni care veneau de la muncă direct la semnături. Profesori universitari care adunau semnături de pe unde puteau, apoi ieșeau în stradă. Cunosc zeci de membri USR care au muncit zi si noapte la inițiativa asta asta.
În cele din urmă, când Fără Penali devenise un fenomen și nici nu prea mai conta dacă reușea, pentru că mesajul era atât de puternic, au început să semneze si diverși politicieni si alții.
Pe final, cu ultimele eforturi, s-au închis și ultimele județe. Cred ca Suceava a fost ultimul.
Apoi s-a trecut la îndosariere. Știți cât de complicat a fost si asta? Pentru că trebuiau dosare “cu șnur”. Așa cerea legea. Iar fiecare foaie trebuia semnată de personale autorizate. Eu am semnat mii si mii de foi, pentru că am coordonat campania de la Dolj.
Apoi s-a mers la primarii. Si aici, o nouă luptă. S-a stat cu emoții pana în ultima clipă că unele județe vor fi trecute abuziv sub prag. La Arad Falca anulase mii de semnături abuziv. La fel alți primari.
Nu mai zic că membrii USR înduraseră deja o grămada de abuzuri pana să ajungă la momentul depunerii semnăturilor la primarii. De la bătăi, la poliția locală care nu îți dădea voie să strângi semnături pe domeniul public, cum se întâmpla în Arges si la Timișoara, la diverși agitatori trimiși.
Acum, printr-un artificiu la Comisia Juridică, o lege depusă de Diana Stoica care viza pedofilii să nu mai poată candida în alegerile locale a fost extinsă la toate infracțiunile. La fel cum exista si o lege a PNL care a fost extinsă la toate infracțiunile pentru a nu mai putea candida la Parlamentare. Practic, PNL a trecut doua legi ca să obțină si ei ceva imagine.
Însă contează atât de puțin cum s-a ajuns la cele doua legi. Important e tot valul. Iar asta a fost creat în 2018 de USR si miile de membri care au adunat semnături si nu au renunțat.
Deci, să spui că USR nu prea a făcut mare lucru pentru Fără Penali e total fals. Aberant.

 

Laurențiu Dincă

Lasă un răspuns

București
nori împrăștiați
24 ° C
24.4 °
22.8 °
55 %
4.6kmh
40 %
joi
24 °
vin
29 °
sâm
30 °
Dum
32 °
lun
33 °

Discover Bucharest

Sponsor

Latest

Minune: parlamentar fără statuie! | PSD și PNL, aceeași obsesie: banii | Starea Impostorilor

Valeriu Nicolae, delicat ca de obicei, despre “speranțele” din politică: “Leprele astea cu părinți căpușe cred că banii statului sunt banii lor! Iar corupția,...

Japonia este aproape să aterizeze, în premieră, o sondă pe Lună

O sondă lunară japoneză a intrat luni pe orbita Lunii, a anunţat agenţia spaţială niponă, înaintea tentativei sale de a ateriza pe suprafaţa Lunii...

Râșnov Unplugged : Ce seri frumoase în grădina Schubz!

The Garden Unplugged în cadrul festivalului “Folk la Altar”! În această seară ne-am bucurat de Niki Puchianu și Gabriel Benga! Ne vedem și mâine de la...

”Monştrii adevăraţi au adesea chip agreabil uman” Un nou atac al purtătorului de cuvânt al BOR, în cazul vârstnicilor torturați în azile

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) Vasile Bănescu a precizat, în cazul vârstnicii torturaţi în azile, că se vede „absenţa totală a...

Embassy of JAPAN in Romania : PDl. Hiraku Ogura, designer de fermentare, a susținut o prelegere despre fermentare la care au participat peste 50...

Pe data de 18 martie a.c., Dl. Hiraku Ogura, designer de fermentare, a susținut o prelegere despre fermentare, intitulată ”Introducere în lumea fermentării pentru...