New York este oraşul care, în timp, a căpătat forma milioanelor de emigranţi, care au adus pe aceste meleaguri linii, culori, gusturi şi forme noi. În imensa metropolă poţi dezvolta orice pasiune şi ambiţie. Dacă te numeşti new-yorkez, fără să vrei începi să-ţi trăieşti viaţa pe repede înainte. „Ne trăim viaţa după sloganul unitate în diversitate, ceea ce este firesc dacă ne gândim că în New York se vorbesc aproximativ 100 de limbi”, spune Maria, membră a comunităţii româneşti.
Comunitatea românească în New York este puternică. La Biserica Sf Maria, din New York, românii se adună pentru slujbe, festivaluri sau mese de sărbătoare. Întâlnirile au loc în Sala Socială unde se poate comunica, îţi poţi spune problemele şi poţi găsi şi rezolvări. De exemplu, cei care nu au serviciu sau unde locui, aici găsesc un sprijin. Şi tot aici se ţine şcoala de duminică, Festivalul Românesc şi în fiecare lună au loc mese comunitare.
„Ne-aţi prins chiar la punerea verzei pentru iarnă, ca acasă. Nu-s la fel de gustoase bucatele ca cele din România. Cu varza pe care o punem vom face sarmale, piroşti sau sarme, după cum se zice la noi”, spune părintele Chesarie Bertea, venit tocmai din Maramureş, comuna Fărcaş.
Doamna Maria este considerată bucătarul şef al meselor de la biserică. Basarabeancă de origine, în ţara natală a fost actriţă. De peste 30 de ani a venit în SUA unde este profesor şi un membru activ al comunităţii româneşti. Varza murată este pusă după reţeta basarabeană, cu gutuie, morcov şi porumb, iar cimbrul şi mărarul este cules din grădina bisericii. Printre bunătăţi, fac şi borş de casă și Varză murată ca-n Basarabia.
Descoperă mai multe la Matinal ⓜ mapamond media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.