duminică, 2 aprilie 2023
7.9 C
București

Ion Aluneanu : Bucovina este un model de toleranță etnică și religioasă, în care trăiesc mai bine de 10 grupuri etnice, fiind supranumită „Elveția Orientului” sau „Europa în miniatură”

DESPRE BUCOVINA.  Știați că:
„-Bucovina este un model de toleranță etnică și religioasă, în care trăiesc mai bine de 10 grupuri etnice, fiind supranumită „Elveția Orientului” sau „Europa în miniatură”?
-Denumirea de Bucovina este derivată de la termenul slav „buk”, ce înseamnă „fag”, regiunea fiind cunoscută sub denumirea de Ţara Fagilor?
-Bucovina din zilele noastre este împărțită între două state, sudul acesteia formând cea mai mare parte a judeţului Suceava (România), iar nordul său fiind inclus în regiunea Cernăuţi (Ucraina)?
-Din punct de vedere administrativ, Bucovina este alcătuită din judeţul Suceava, mai puţin zona Fălticeni?
Judeţul Suceava este al doilea judeţ ca mărime din ţară, după Timiş, având o suprafaţă de 8553,5 km2, reprezentând 3,6% din suprafaţa totală a ţării ?
-Peste 52% din suprafața judeţului este ocupată de păduri, acestea reprezentând peste 7% din potenţialul silvic al României, Suceava ocupând din acest punct de vedere locul I pe ţară?
-Bucovina are cele mai multe biserici şi mănăstiri aflate în patrimoniul UNESCO din România?
-Există cea mai veche biserică de lemn din România, Europa şi, după ultimele ipoteze, chiar din lume – Putna (1346)?
Bucovina are peste 20 de rezervaţii naturale floristice, forestiere, geologie şi mixte?
-Staţiunea turistică Vatra Dornei are cel mai pur aer din România?
Animale precum ursul, lupul, cocoşul de munte şi râsul încă se mai găsesc în libertate în pădurile Bucovinei?
Parcul Național Călimani, aflat pe teritoriul judeţului Suceava, include cel mai mare crater vulcanic din România, cu un diametru de circa 10 km, fiind unic în Europa și în lume, considerat atipic din punct de vedere al climei și reliefului, al peisajului, florei și faunei?
Unul dintre cele mai practicate meşteşuguri este încondeiatul ouălor, la Vama şi Moldoviţa existând două muzee ale oului încondeiat?
-Există peste 1000 de kilometrii de trasee montane omologate şi trasee de ciclism montan?
Există peste 500 de monumente istorice?
În prezent, Cetatea de Scaun a Sucevei este singura cetate din România, și se pare că și din Europa, care găzduiește expoziții permanente amenajate pe ruine?
Muzeul de Istorie, cel mai recent renovat muzeu din țară, este unic la nivel național ca mod de prezentare și interactivitate?”

Lasă un răspuns

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Cătălin Drulă : PSD și PNL plătesc din bani publici ca liderii politici să aibă ode la televiziuni.

  Cătălin Drulă https://www.youtube.com/shorts/w2jHmCA6JSU https://www.youtube.com/shorts/IWsARCSv8wE https://www.youtube.com/shorts/tfjPzP65bgQ

Ofensiva de primăvară – ce pregătește Rusia, cum răspunde Occidentul? Ovidiu Nahoi discută cu Armand Goșu

Aliații susțin Ucraina cu armament modern – este suficient acest ajutor – și mai ales, vine la timpul potrivit? Rusia pare dispusă să susțină un...

Dominic Fritz : Punem Timișoara în valoare.

Încep lucrările de introducere a iluminatului public în Parcul Botanic, de aceea de mâine, accesul publicului în parc nu va mai fi posibil. Deschis acum...

De trei luni, conducerea PNL ascunde plângerile mai multor deputați care susțin că Silviu Mănăstire i-a amenințat, la o masă în oraș, că le...

De trei luni, conducerea PNL ascunde plângerile mai multor deputați care susțin că Silviu Mănăstire i-a amenințat, la o masă în oraș, că le...