duminică, 24 septembrie 2023
23.6 C
București
20.2 C
Cluj
21.4 C
Constanța
20.3 C
Iași

Ion Aluneanu : Bucovina este un model de toleranță etnică și religioasă, în care trăiesc mai bine de 10 grupuri etnice, fiind supranumită „Elveția Orientului” sau „Europa în miniatură”

DESPRE BUCOVINA.  Știați că:
„-Bucovina este un model de toleranță etnică și religioasă, în care trăiesc mai bine de 10 grupuri etnice, fiind supranumită „Elveția Orientului” sau „Europa în miniatură”?
-Denumirea de Bucovina este derivată de la termenul slav „buk”, ce înseamnă „fag”, regiunea fiind cunoscută sub denumirea de Ţara Fagilor?
-Bucovina din zilele noastre este împărțită între două state, sudul acesteia formând cea mai mare parte a judeţului Suceava (România), iar nordul său fiind inclus în regiunea Cernăuţi (Ucraina)?
-Din punct de vedere administrativ, Bucovina este alcătuită din judeţul Suceava, mai puţin zona Fălticeni?
Judeţul Suceava este al doilea judeţ ca mărime din ţară, după Timiş, având o suprafaţă de 8553,5 km2, reprezentând 3,6% din suprafaţa totală a ţării ?
-Peste 52% din suprafața judeţului este ocupată de păduri, acestea reprezentând peste 7% din potenţialul silvic al României, Suceava ocupând din acest punct de vedere locul I pe ţară?
-Bucovina are cele mai multe biserici şi mănăstiri aflate în patrimoniul UNESCO din România?
-Există cea mai veche biserică de lemn din România, Europa şi, după ultimele ipoteze, chiar din lume – Putna (1346)?
Bucovina are peste 20 de rezervaţii naturale floristice, forestiere, geologie şi mixte?
-Staţiunea turistică Vatra Dornei are cel mai pur aer din România?
Animale precum ursul, lupul, cocoşul de munte şi râsul încă se mai găsesc în libertate în pădurile Bucovinei?
Parcul Național Călimani, aflat pe teritoriul judeţului Suceava, include cel mai mare crater vulcanic din România, cu un diametru de circa 10 km, fiind unic în Europa și în lume, considerat atipic din punct de vedere al climei și reliefului, al peisajului, florei și faunei?
Unul dintre cele mai practicate meşteşuguri este încondeiatul ouălor, la Vama şi Moldoviţa existând două muzee ale oului încondeiat?
-Există peste 1000 de kilometrii de trasee montane omologate şi trasee de ciclism montan?
Există peste 500 de monumente istorice?
În prezent, Cetatea de Scaun a Sucevei este singura cetate din România, și se pare că și din Europa, care găzduiește expoziții permanente amenajate pe ruine?
Muzeul de Istorie, cel mai recent renovat muzeu din țară, este unic la nivel național ca mod de prezentare și interactivitate?”

Lasă un răspuns

Discover

Sponsor

Latest

Cristian Ghinea : Vine Austeritatea! Am calculat cât fură Ciolacu în fiecare secundă.

Guvernul lui Ciolacu e ca o capră dementă, dar fericită. Se învârte în jurul țărușului, aruncă cu bani în dreapta și în stânga, fără...

Elena Lasconi : Ar trebui să sărbătoresc. Sărbătoresc doi ani de Rai și Iad

Sunt doi ani în care am văzut, am simțit și am trăit atât efectele răutății pure, căt și ale iubirii de aproape. Și o...

Dominic Fritz : Timișoara a ajuns oficial în topul celor mai grozave locuri din lume, întocmit pentru anul 2023 de legendara revistă Time Magazine

Se află pe această listă alături de orașe precum Barcelona, Napoli, Washington DC sau destinații precum stațiunea de schi St. Moritz sau Parcul Național...

Emisiunea „Punctul pe AZi” cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

În ajunul Summitului Comunităţii Politice Europene, care va avea loc pe 1 iunie în satul Bulboaca, şefa statului se va referi la importanţa acestui...

Allen Coliban „Anul acesta Brașovul reia tradiția Coborârii Junilor în cetate”

După doi ani de întrerupere, din cauza restricțiilor legate de pandemie, anul acesta Brașovul reia tradiția Coborârii Junilor în cetate, un simbol al Brașovului,...