Mulți economiști susțin că inteligența artificială (AI) este pe cale să transforme economia globală. Creșterea explozivă a PIB-ului anul trecut datorită dezvoltării AI a făcut plauzibilă teoria înlocuirii forței de muncă umane cu procese automatizate.
Erik Brynjolfsson de la Universitatea Stanford susține că se așteaptă ca AI „să alimenteze un boom de productivitate în următorii ani”. Totuși, specialiștii avertizează că o stagnare a investițiilor pentru cercetare în domeniul inteligenței artificiale va încetini ritmul economiei mondiale și implicit, al progreselor înregistrate până în prezent.
Un boom investițional a fost necesar pentru a permite descoperirilor tehnologice anterioare, precum computerul personal, să se răspândească în economie. Investițiile în domeniul tehnologiei informatice au explodat în perioada 1992-2000. După o creștere lentă în anii dinaintea pandemiei de Covid-19, investițiile au crescut pe măsură ce blocajele au fost ridicate. Din cauza efectelor incertitudinii geopolitice și a ratelor dobânzilor mai mari, în ajunul lansării GPT-4 de la Openai în martie 2023, cheltuielile globale de capitaluri au crescut cu o rată anuală de aproximativ 3%.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/digieconomic/digital/boom-ul-investitiilor-in-inteligenta-artificiala-stagneaza-transformarea-economiei-la-nivel-global-depinde-de-progresul-tehnologiei-5243
Descoperă mai multe la Matinal ⓜ mapamond media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.