AcasăAndrei Caramitru: Viitorul se va întâmpla, evoluția umană e implacabilă - însă...

Andrei Caramitru: Viitorul se va întâmpla, evoluția umană e implacabilă – însă vor fi conflicte uriașe in următorii 30-40 ani.

-

Acum 45 de ani, a apărut jocul Pong – 2 bare si un punct pe televizor (alb negru ca așa erau toate). Ceva incredibil atunci, absolut revoluționar.

După 45 de ani – suntem in alt punct. Poza de mai jos nu reprezintă o persoana reala, nici măcar nu exista un “model” după care a fost creat. E un meta-uman, perfect realistic, un “asset digital” cu AI (extrem de ușor de creat acum, nici nu trebuie sa fiți programator sau ceva).

Mintea umană nu poate percepe evoluția asta exponențială. Dacă in 45 de ani am ajuns la ceva de 10000 de ori mai sofisticat. Peste încă 45 de ani vom avea o evoluție de 10000 de ori mai puternică fata de meta-umanul asta pe care îl vedeți. Asta înseamnă ca nu ne vom putea da seama – in metavers ca acolo vom fi – dacă vorbim si interacționăm cu un “bot” sau cu un personaj real. Sunt convins ca un bot mediu va fi mult superior unui sătean sau bombardier analfabet de la noi.
Si atunci se pun cateva mari probleme :
– cine mai are nevoie de analfabeții daci liberi de la noi si de aiurea? Ce rol mai au in societate – cum se vor susține ? Ei știu asta si se vor lupta.
– Ce rol mai au guvernele in așa ceva? Puterea va fi la programatorii metaverselor (vor fi mai multe), Economia de acolo va fi mai mare decât economia reala (si bazată pe crypto nu pe monede controlate de guverne), cetățenia digitală va fi mult mai importantă decât cetățenia reala.

E uite si aici ajungem la tema fundamentală. Va fi un conflict dur între cei care vor adopta tehnologia si cei care nu vor sa fie “cipați”, care se vor refugia intr-un talibanism mistic bio vegan anti-tehnologic. A început deja – dar asta va fi lupta viitorului. Cyber-punk vs. Isis. Elon Musk vs. sosoaca/Teodosie.

Au mai fost momentele astea in istorie, nimica nou. Inchiziția (a pierdut). Războiul între protestanți (susținuți de noua tehnologie a lui Gutenberg – presa / ziarele) si catolici – pana la urma si unii si alții au pierdut si a început iluminismul .

Viitorul se va întâmpla, evoluția umană e implacabilă – însă vor fi conflicte uriașe in următorii 30-40 ani.

PS: eu nu “sustin” nimic din toate astea. Doar observ o evoluție clară si trag niște concluzii relativ simple. Știu ca e infricosator, știu ca mulți nu înțeleg ce se întâmpla. Știu ca sunt niște riscuri uriașe. Dar asta nu înseamnă ca puteți opri evoluția asta – nimeni nu poate.

Andrei Caramitru

Lasă un răspuns

Must Read

„Sunt romă si nu mănânc literele. Le studiez”

0
"La sfârşitul clasei întâi am anunţat-o pe mama că voi lua premiul întâi, să-mi facă neapărat o coroniţă. Mama a râs ca–ntotdeauna. ,,De unde să...