AcasăDimineațăVânju Mare, oraşul dintre sate

Vânju Mare, oraşul dintre sate

-

 

Vânju Mare se străduieşte să îşi păstreze statutul de oraş. Pentru asta e nevoie însă de investiţii în multe domenii. Învăţământul, infrastructura, dar şi locurile de agrement sunt doar câteva dintre priorităţile autorităţilor locale.

Drumul de la Craiova la Vânju Mare l-am parcurs într-o dimineaţă de octombrie în care toamna zugrăvise peisajul în cele mai frumoase culori ale ei. Printre colinele îmbrăcate în arămiu, galben şi pământiu, am coborât în Valea Blahniţei, în oraşul dintre satele Orevița Mare, Nicolae Bălcescu, Bucura și Traian. Un oraş mic, care încearcă să îşi schimbe înfăţişarea. Paşii sunt mărunţi, pe măsura fondurilor, dar lucrurile se mişcă. „Am început un întreg proces de modernizare, în care sunt incluse clădirea dispensarului, a spitalului şi chiar a primăriei. Se lucrează şi la modernizarea parcului în care sunt amplasate acestea, la amenajarea de trotuare, dar şi a zonei centrale, dar bugetul e mic şi ne raportăm la el.

În Vânju Mare se lucrează la înlocuirea trotuarelor Foto Lucian Anghel

Încercăm să atragem fonduri europene, dar oraşele sunt puţin nedreptăţite în privinţa programelor de finanţare pentru că fondurile se acordă mult mai uşor pentru comune decât pentru oraşe. Am reuşit totuşi să accesăm cinci milioane de euro şi am introdus canalizarea şi apa în oraş, dar am modernizat şi staţia de epurare, care a fost o investiţie de un milion de euro, tot bani europeni“, a spus Alexandru Mijaiche, viceprimarul din Vânju Mare.

„Dacă în urmă cu câţiva ani Vânju Mare avea o populaţie de peste 7.000 de locuitori, acum mai are 5.200. Marele păcat este că tinerii ne pleacă pentru că nu avem ce să le oferim aici. Din punct de vedere industrial, oraşul a decăzut. Începând de la fabrica de pâine, fabrica de confecţii, o unitate militară foarte mare, cu foarte mulţi angajaţi, până la societăţile de transport, toate s-au închis. Gândiţi-vă că în toate aceste unităţi erau angajate mii de persoane, iar atunci când au căzut am rămas şi fără locuri de muncă. Declinul a început imediat după 1989, iar de atunci oraşul a decăzut din punct de vedere industrial. Avem nişte proiecte pe fonduri europene prin care să mai facem nişte făbricuţe care să mai creeze nişte locuri de muncă, unele dintre ele sunt în linie dreaptă, dar sunt totuşi lucruri de durată“, a mai spus viceprimarul din Vânju Mare.

/www.gds.ro/

Lasă un răspuns

- Advertisment -

Must Read

„Sunt romă si nu mănânc literele. Le studiez”

0
"La sfârşitul clasei întâi am anunţat-o pe mama că voi lua premiul întâi, să-mi facă neapărat o coroniţă. Mama a râs ca–ntotdeauna. ,,De unde să...

„This is Dacia”