AcasăDimineațăMiliardari fără voie: doi profesori români din California repetă povestea lui Daniel...

Miliardari fără voie: doi profesori români din California repetă povestea lui Daniel Dines de la UiPath

-

În cel mai discret mod cu puțină, încă doi români au devenit miliardari în dolari încă din această primăvară, potrivit calculelelor Forbes America. Este vorba despre două cadre universitare din California care, alături de alți cinci cercetători au fondat în 2013 Databricks o companie tehnologică de la care nu sperau prea multe din punct de vedere financiar. Numele celor doi sunt foarte puțin cunoscute publicului din România: Ion Stoica (profesor și cercetător la University of California, Berkeley) și Matei Zaharia (asistent la Universitatea Stanford).

Povestea miliardelor a început în 2009, când actualul CEO al Databricks, Ali Ghodsi (avea 30 de ani pe atunci), a ajuns la Berkeley, după ce în copilărie fusese forțat să emigreze împreună cu familia din Iranul natal în Suedia. Acolo îl întâlnește pe Matei Zaharia, un tânăr doctorand de 24 de ani, împreună cu care dezvoltă Spark, un software gratuit de procesare a datelor. Softul se dovedește un succes tehnologic (nu și comercial, deocamdată), atingând un nou record de viteză în procesarea datelor. Inițial, cercetătorii au oferit mai multor companii acest software pentru a fi folosit, însă nu au reușit să câștige încrederea acestora. Așa că s-au gândit să pună bazele unei companii care să comercializeze Spark.

Databricks

În 2012, Zaharia a organizat întâlniri cu cei doi îndrumători ai lucrării sale de doctorat. Românul Ion Stoica, unul dintre cei doi respectați oameni de știință, acceptă să fie CEO-ul noii companii Databricks, iar celălalt, Scott Shenker, devine membru în Consiliul de Adminsitrație, fără să se implice activ în companie. Alți patru oameni de știință, cu toții doctoranzi sau masteranzi în știința computerelor la Berkeley sunt cooptați ca acționari în 2013 și 2014.

Miliardari fără voie: doi profesori români din California repetă povestea lui Daniel Dines de la UiPath

Lasă un răspuns

- Advertisment -

Must Read