„Lumea eurasiatică se unește pentru pace și prosperitate, cea euroatlantică merge la război și virează spre sărăcie”, declama, anul trecut Cozmin Guşă. Un tip de mesaj care circulă de o vreme pe reţelele de socializare, în bulele virulent anti-occidentale, împachetat în diferite moduri. Variaţiuni pe aceeaşi temă, a păcii și prosperităţii care pot veni nu dinspre Occident, ci dinspre lumea eurasiatică. Ideea eurasianismului i se datorează lui Aleksandr Dughin, fondator al Mişcării Eurasia şi ideolog al lui Putin, în viziunea căruia imperiul eurasiatic ar trebui să se întindă de la Dublin până la Vladivostok.
Ieri, Guşă jr., „jurnalist” în trustul familiei, s-a dus la Ambasada Chinei împreună cu aspiranta la Preşedinţie Diana Şoşoacă. „Uniţi pentru pace şi prosperitate”, cum ar veni.
Să privim puţin în urmă şi am putea înţelege mai bine interesele Chinei şi, implicit, criteriile care stau la baza selecţiei invitaţilor la recepţii… Prin 2012-2014, Victor Ponta, premier pe atunci şi aspirant la funcţia prezidenţială, curta intens China, intensificând vizitele de partid şi de stat în această ţară şi lăudând Partidul Comunist Chinez; elogiase China inclusiv la o recepţie a Ambasadei SUA la Bucureşti. În 2013, Guvernul Ponta a semnat un memorandum cu compania chineză Huawei – act prin care se stabileau „relaţii de cooperare strategică” –, în condiţiile în care, se ştia, SUA, partenerul strategic al României, suspecta de spionaj, încă de atunci, această companie.
A urmat, în toamna lui 2013, într-un gest de sfidare a partenerilor occidentali, îndepărtarea de la tribuna Parlamentului României – unde era organizat Forumul China-Europa Centrală şi de Est –, a drapelului UE; asta, la solicitarea premierului chinez.
Episod după care nimeni, din partea Puterii politice, nu s-a simţit dator cu vreo explicaţie. Apoi, în 2014, tot Guvernul Ponta anunţa consultări privind Parteneriatul Strategic cu China, fără nicio explicaţie oficială privind scopul sau efectele acestuia asupra securităţii naţionale. Îmi amintesc – în context – şi de modul în care Vocea Rusiei. canal media al Moscovei, aplauda şi încuraja perspectivele colaborării strategice româno-chineze, scriind la vremea respectivă: “Banii chinezilor merg doar în acele ţări din Europa de Est, unde liderii politici sunt decişi să iasă de pe orbita SUA. (…) cele 8 – 10 miliarde de euro puse la bătaie de China se traduc prin eliminarea definitivă a influenţei americane, mai ales cea militară şi politică din această zonă. (…) Rusia şi China au gândit împreună un vast plan de acţiune în Europa de Est, bazat pe crearea unui «coridor sanitar», alcătuit din câteva state din zona balcanică”.
Melania Cincea
Diana Șoșoacă și fiul lui Cozmin Gușă, „în pelerinaj” la Ambasada Chinei. Alături de ei o vedetă TVR
Diana Șoșoacă și fiul lui Cozmin Gușă, „în pelerinaj” la Ambasada Chinei. Alături de ei o vedetă TVR, pe numele ei Marina Almășan. Șoșoacă a apărut, anterior, la Ambasada Rusiei. Cozmni Gușă s-a mândrit cu „performanța” fiului.
Descoperă mai multe la Matinal ⓜ mapamond media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.