În grupurile de pe Facebook și pe site-urile apropiate de AUR, un partid naționalist, dezbaterile coincid cu temele promovate de Rusia pentru subminarea Occidentului, arată o investigație făcută de reporteri români pentru Balkan Investigative Reporting Network la București.

Formațiunea naționalistă Alianța pentru Unirea Românilor și-a făcut apariția în arena politică românească spre sfârșitul anului trecut, pe o platformă ale cărei cuvinte de ordine erau „credință”, „libertate”, „familie” și „patrie”.

Rusia abia dacă era pomenită. Românii privesc de mult timp Moscova cu suspiciune, rezultat al anilor de ocupație sovietică de după cel de-al Doilea Război Mondial și al regimului comunist care a lăsat urme adânci în societate, cu atât mai mult naționaliștii din România.

Și totuși, la un an după ce partidul cunoscut sub acronimul AUR a intrat în Parlament cu un procent impresionant de 9.1 la sută, umbra Rusiei bântuie, fără îndoială, asupra subiectelor pe care AUR le discută în echo chambers (camerele de ecou) de pe Facebook și în narațiunile promovate de site-urile de știri care se pretind independente, dar care – potrivit investigației BIRN – au legături cu AUR.

mai mult la  /romania.europalibera.org/

Lasă un răspuns