Alina Iancu – pasionată de brânzeturi: „Pentru amatorii de specialităţi de brânză, consumul de vin spumant este absolut normal”

0
556

Câteva specialităţi româneşti de brânză maturată

Floare de colţ (pastă moale, stil Brie, din lapte de vacă, cu mucegai nobil şi crustă înflorită, maturată 1 lună);
Brânza de Ţaga (pastă moale, din lapte de vacă, maturată în grotă);
Brânza cu trufe (din lapte vacă, maturată);
Tekerői (pastă tare, din lapte de vacă, maturată 6 luni);
Brânză de Horezu (pastă tare, stil Manchego, din lapte de oaie, extra maturată);
Brânză maturată din lapte de capră;
Rulouri din lapte de capră, cu fenugrec sau cu mucegai albastru.

Brânza maturată în grotă

Un dialog cu Alina Iancu – pasionată de vin şi de brânzeturi, organizator „ReVino Bucharest Wine Show”, despre clasificarea brânzeturilor şi despre asocierea acestora cu vinul spumant. Cu această ocazie, am degustat și câteva specialităţi româneşti de brânză maturată, alături de spumantul Cuvée Celést Brut de la Crama Villa Vinèa.

Brânza de Ţaga (cunoscută şi sub denumirea de Năsal) este o brânză moale din lapte de vacă fermentat. Maturarea acesteia are loc într-un mediu microbiologic special, în grota naturală de la Ţaga (situată lângă satul Năsal, comuna Ţaga, judeţul Cluj).

Această grotă este un loc unic în lume, datorită prezenţei bacteriei Brevibacterium Linens ce trăieşte în pereţii acesteia, ea fiind responsabilă de transformarea brânzei obişnuite într-o delicatesă. Cercetătorii au încercat să reproducă în laborator bacteria care fermentează brânza, dar experimentul a fost un eşec, ceea ce a demonstrat că această brânză se poate produce doar pe cale naturală.

/www.hotnews.ro/

Lasă un răspuns